Посета резиденцији Египта у склопу месеца франкофоније

Датум: 28. Mart 2018 21:46 Категорија: Посете
   У току је месец франкофоније који се обележава у целој нашој земљи и то сваке године све интензивније. Наша школа, већ можемо слободно рећи традиционално учествује у активностима поводом месеца франкофоније.
            Ове године су наши седмаци и осмаци имали прилике да у склопу програма  « Horizons Francophones » посете египатску резиденцију и Француски институт. Ово је прва година да се амбасада Египта укључила у програм па смо ми били први посетиоци.
Имали смо част да нас угосте амбасадор Египта, његова супруга и син у својој лепој резиденцији у Толстојевој улици. Амбасада Египта се налази недалеко одатле, на Сењаку. Већ од самог улаза нас је одушевио амбијент и гостољубивост наших домаћина. Посебно задовољство је било упознати Нура, шестнаестогодишњег сина амбасадора који је с нама поделио своја искуства школовања у Београду, речи које зна на српском, своја интересовања, хобије, омиљене спортове... Пошто се бави фотографијом и снимањем, за нас је припремио кратак видео о прелепој оази Сива која се налази у западном Египту.
После ћаскања с домаћинима видели смо да Египат представља још много лепота осим оних које су нама добро знане. Имали смо прилику да пробамо традиционална египатска пецива с млевеним месом и сиром, неизоставне слаткише и пистаће. Највише су нам се допали сок од хибискуса и лимуна с наном прављени по тајном рецепту.
Време нам је овде пролетело, уживали смо и истовремено научили толико тога о овој лепој земљи.
Други део програма се одвијао у Француском институту у Кнез Михаиловој улици. Тамо смо се срели с ученицима из још седам београдских школа. Три лектора из Француске су организовали радионицу у виду занимљивог квиза где су сви могли да примене знања стечена у амбасадама које су посетили.
Дан нам је дефинитивно био испуњен на прави начин (погледајте галерију). Вратили смо се кући пуни лепих утисака и нових знања и обогаћени новим познанствима.